Gedroogd fruit vs Vers fruit, wat is nu voordeliger?

Gedroogd fruit vs Vers fruit, wat is nu voordeliger?

Een veelvoorkomende misvatting die wij bij Botanica Spices de wereld willen uithelpen, is de gedachte dat gedroogd fruit veel duurder is dan vers fruit. Maar laten we deze gedachte eens onder de loep nemen en zien of de realiteit overeenkomt met de perceptie.

De Misperceptie:

Veel mensen geloven dat gedroogd fruit duurder is vanwege het verwerkingsproces en de langere houdbaarheid. Logisch toch? Maar is dat echt zo?

De Realiteit:

Om deze gedachte te ontkrachten, hebben we bij Botanica Spices een gedetailleerde kostprijsanalyse opgesteld tussen gedroogde appelsienen en verse appelsienen.

Kostprijs berekening

  • Botanica dehydrated orange: €74,95/650 schijfjes =12 cent per schijfje
  • Verse sinaasappel
    • Aankoop Verse appelsien: €5,09/1,5kg = 7 stuks (8 schijfjes per appelsien)=9 cent/schijfje
    • Arbeidskosten per schijfje: (€0,20 arbeidskosten per sinaasappel) / 8 = 2.5 cent/schijfje (€25/h loonkost, 30 sec /sinaas snijwerk)
    • Afvalkost & reinigen : +/- 1 cent/schijfje

Totaal : verse appelsien (9 cent + 2,5 cent+ 1 cent) = 12,5 cent per schijfje.

De conclusie:

Dus, als we alle kosten bij elkaar optellen, komt een gedroogd sinaasappelschijfje neer op €0,12, terwijl een vers sinaasappelschijfje €0,125 kost.

Het Perspectief Veranderen

Het lijkt erop dat gedroogd fruit  een betere optie is dan vers fruit, vooral als je rekening houdt met de langere houdbaarheid en het gemak van opslag. Bovendien is gedroogd fruit vaak geconcentreerder in smaak en voedingstoffen, waardoor je minder nodig hebt voor dezelfde smaakbeleving.

Dus voordat je gedroogd fruit afschrijft vanwege hoge kosten, overweeg eerst de volledige context. Bij Botanica Spices geloven we in het bieden van eerlijke prijzen en manieren om onze klanten te helpen met het maken van de juiste keuze.

Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn met gedroogd fruit en of je het eens bent met onze bevindingen.

 

 


Oudere artikelen Nieuwere artikelen